DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bosna Hersek`te Konjic Köprüsü 78 Yıl Önce Bugün Yıkıldı

Bosna Hersek`te Konjic Köprüsü 78 Yıl Önce Bugün Yıkıldı
03.03.2023
A+
A-

Alman işgalciler, 1945 senesinde piyadelerini geri çekerken Konjic’teki tarihi taş köprüyü yıkmış, yerine ahşap, akabinde ise beton-çelik bir köprü inşa edilmişti.

2009 senesinde Türkiye’den ER-BU şirketinin aslına uygun olarak yeniden inşa ettiği köprü, günümüzde Bosna Hersek’in en önemli tarihi yapılarından birini temsil ediyor.

Saraybosna ile Mostar’ı birbirine bağlayan yolun üzerinde, Konjic şehrinde ve zümrüt yeşili Neretva Nehri üzerinde bulunan Konjic Köprüsü, 19. Osmanlı Padişahı Sultan IV. Mehmet’in (1648-1687) saltanatı sırasında 1682 yılında inşa edilmiştir. Bosna ve Hersek bölgelerini birbirine bağlayan köprü, daha sonra ulusal anıt ilan edildi.

Köprü, II. Dünya Savaşı sırasında, 3 Mart 1945 tarihinde Alman piyadelerinin geri çekilmesi sırasındaki bombardıman sonucu büyük hasar görmüş, sonradan betonarme tabliye ve asfalt kaplama ile inşa edilmiş ve orijinal görünümünü kaybetmişti.

Bosna Hersek Ulusal Anıtları Koruma Komisyonu Temmuz 2003’te bu tarihi yapıyı Bosna Hersek için önemli bir ulusal anıt ilan etti. Tarihi köprünün restorasyonu TİKA tarafından gerçekleştirildi. Köprünün yapım işinin kontrolünü Karayolları Genel Müdürlüğü üstlenirken, 2005 yılında başlayan restorasyon çalışmaları 2009 yılında tamamlandı.

Konjic Köprüsü, 16 Haziran 2009’da görkemli bir açılış töreni ile halkın hizmetine sunuldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.